Op reis naar de Filipijnen ? Dan is het belangrijk je goed te informeren over de cultuur, de do’s and don’ts, welke gebieden of locaties te bezoeken, het weer en vele andere zaken. 

Nu is dat mogelijk via onder andere onze website maar op reis zal je niet altijd beschikken over (goed en snel) internet. Dus handig en verstandig om een reisboek mee te nemen.

Wij hebben twee reisboeken voor u uitgezocht van Dick Poppe, een paperback en e-book.

Reishandboek Filipijnen
Paperback - bestel hiier
Wereldwijzer reisgids Filippijnen
E-book - bestel hier

Over de auteur

Dick Poppe (geboren 1949 te Amsterdam) is leraar biologie aan het Regionaal Onderwijs Centrum van Twente en aan het Stedelijk Lyceum in Enschede. Hij is vanaf zijn jongensjaren gefascineerd door de natuur en heeft zich ook altijd aangetrokken gevoeld door de culturen van verre volkeren. 

Als jeugdige padvinder (toen sprak men nog niet van ‘scouting’) begon hij in 1962 met het bijhouden van zijn veldwaarnemingen in een logboek. In datzelfde jaar kon hij meteen een behoorlijk heftige natuurbeleving noteren: een adderbeet, opgelopen in de Belgische Ardennen en resulterend in drie dagen ziekenhuisopname te Dinant. Zijn belangstelling voor adders en andere reptielen heeft hij ondanks dit voorval altijd behouden, maar het waarnemen van vogels is toch de hoofdactiviteit tijdens zijn regelmatige verblijf in het open veld. 

Hij studeerde biologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam (1967-1975). Voor zijn doctoraalonderzoek verbleef hij een jaar in het Caribisch gebied, waar hij zeevogels observeerde vanaf het hydrografisch onderzoeksvaartuig Hr. Ms. ‘Luymes’. Samen met studiegenoot en leraar biologie Bernard Vos (geboren 1948) schreef hij in de serie Kosmos Vogelmonografieën een met zelf gemaakte illustraties verlucht boek over de Buizerd (1982). 

Hij is lid van de Vogelwerkgroep Twente en zijn pentekeningen verschijnen al vele jaren in het kwartaalblad van de werkgroep, Ficedula. Tijdens een van zijn verre reizen maakt hij in de Filippijnen kennis met Meriam Cabahug, waarmee hij in 1983 in het huwelijk treedt. 

Sindsdien is hij regelmatig teruggekeerd naar de Filippijnen en heeft hij een reishandboek over dit boeiende Aziatische eilandenrijk geschreven (Reishandboek Filippijnen,1991; herziene drukken in resp.1995 en 2000). 

In 1984 besluit hij mee te doen aan door de redactie van ‘Vogels’ uitgeschreven tekenwedstrijd ten behoeve van het illustreren van een door Prof. Dr. K.H. Voous geschreven artikelenreeks over water- en moerasvogels. Hoewel hij op dat moment nog amper ervaring heeft in het maken van aquarellen en gouaches wordt hij samen met twee andere kunstenaars, Inge van Noortwijk en de destijds al erg bekende Henk Slijper, uitgenodigd de serie te illustreren (zie G.L. Ouweneel, Vogels 5, 1985). De serie is later uitgebracht in boekvorm (Moerasvogels van Europa, 1992).

Voor de Stichting Dierenbescherming Curaçao heeft hij in 1997 een tweetal grote schoolwandplaten geschilderd, respectievelijk ‘In de mondi’(met karakteristieke vogels en planten van het heuvellandschap van Curaçao) en ‘Aan het water’(met watervogels in een kustlandschap met mangroven). Deze wandplaten zijn gedistribueerd op alle scholen van Curaçao en ook elders in de Nederlandse Antillen. In 2003 is hij weer op Curaçao geweest om te werken aan een nieuwe schoolwandplaat: ‘Leven op het Rif’(met organismen van het koraalrif). Deze rifposter is onlangs gedrukt en ter gelegenheid van Werelddierendag op 4 oktober 2004 verspreid op scholen in de Antillen.

[TheChamp-FB-Comments]

Ook voor u: