Onafhankelijkheidsdag ((Filipijns: Araw ng Kasarinlan; ook bekend als Araw ng Kalayaan), Independence day (of “Dag van de Vrijheid”) op de Filipijnen wordt op 12 juni 2019 gehouden. Men herdenkt dan de verklaring van de Filipijnen over onafhankelijkheid van de Spaanse koloniale overheersing.

De dag wordt met outdoor- en indooractiviteiten doorgebracht met familie en vrienden. Alle overheidsgebouwen en scholen zijn gesloten, net als particuliere ondernemingen, behalve commerciële instellingen.

Wereldwijd zullen Filipino’s op 12 juni bijeenkomen of een datum in de buurt om het publiekelijk te vieren, soms met een Filipijnse Onafhankelijkheids Dag Parade. In Nederland is er in Spaarnwoude rond die datum een Philippine Independence Day Picnic. Voor 2019 zal dat op 8 juni plaatsvinden.

Ook voor u: